Donateursbehoud in crisistijd

Geschreven door: Leon Toonen

Inhoud van dit artikel:

Het coronavirus heeft op dit moment een enorme impact. De gevolgen voor de economie vallen nog niet te overzien. Voor bedrijven en werknemers zijn onzekere tijden op komst. Potentieel heeft dit ook veel gevolgen voor donateursbehoud. Daarom is het goed om nu alvast na te denken over maatregelen die jij als fondsenwerver op korte termijn kunt nemen om donateurs te behouden.

Wij denken ook in deze tijd graag met de sector mee over donateursbehoud. Daarom delen we onderstaand alvast 3 tips en schreven we een download met 10 concrete acties.

1. koester bestaande relaties

Hoe pijnlijk het ook is, het werven van nieuwe giften wordt moeilijker. Zo zijn er goede doelen die onverhoopt hun collecteweek niet meer door zien gaan, straatwerving hebben stilgelegd en bedrijfsdonaties zien teruglopen. Daarom is het juist nu belangrijk om de relatie met bestaande donateurs te koesteren.

2. Breng focus aan

In goede tijden kunnen goede doelen met vele succesvolle campagnes tegelijkertijd bezig zijn. In mindere tijden kan dit juist averechts werken. Kijk goed welke activiteiten kansen bieden en winstgevend zijn. En kijk ook welke activiteiten het juist moeilijk krijgen en zelfs verliesgevend zijn. Focus alle inspanning op zaken die er toe doen. Donateursbehoud is er daar in deze tijd beslist een van!

3. Geef fondsenwervers de ruimte

De afgelopen periode hebben we gezien dat omstandigheden snel kunnen veranderen. Als fondsenwerver wil je dan zo snel mogelijk in kunnen spelen op kansen en bedreigingen. Dit betekent dat er minder tijd en ruimte is voor besluitvorming. Geef fondsenwervers het vertrouwen en de vrijheid (en neem als fondsenwerver de verantwoordelijkheid) om donateurs zo goed mogelijk van dienst te zijn en extra aandacht te geven.

Meer weten?
Wil je weten wat jij als fondsenwerver kunt doen om donateurs in crisistijd te behouden? In onze download delen we 10 concrete acties die je op korte termijn kunt inzetten.