
Wat levert een loyaliteitsprogramma op?
Naast dat we bij Dunck ervaren dat loyaliteitsprogramma’s erg effectief zijn, is dit ook herhaaldelijk bewezen in de wetenschap. Dit blog neemt je mee door verschillende bevindingen.
Om een investeringsbeslissing te nemen wordt vaak een businesscase opgesteld. Een belangrijke uitkomst van een businesscase is de ROI (Return On Investment). Ook als je gaat investeren in een spaarprogramma is het verstandig om wat rekenwerk te verrichten. Hiervoor ontwikkelden we een handige rekentool. Dit blog is geschreven om je bij het invullen van de rekentool te begeleiden.
Als eerst is het noodzakelijk om een aantal kerngegevens te verzamelen. Doe dit alleen voor de doelgroep die je deel wilt laten nemen aan het programma.
Note: voor deze vereenvoudigde berekening gaan we uit van totalen en gemiddelden over alle klanten in de doelgroep. In praktijk kunnen de kerngegevens per segment verschillen. Je zou voor ieder segment dan een aparte berekening kunnen maken.
Op basis van de kerngegevens bereken je welke impact het loyaliteitsprogramma heeft op de loyaliteit. Het is goed om jezelf te realiseren dat vaak niet iedereen uit de doelgroep deelneemt aan het programma. Geef dus eerst aan welk deelnamepercentage je verwacht en bereken daarmee het aantal deelnemers.
Een spaarprogramma motiveert deelnemers om vaker en meer aankopen en interacties te verrichten. Hierdoor neemt de klantwaarde toe. Daarnaast vormt een spaarprogramma een krachtige overstapbarrière. Met een opgebouwd puntensaldo en een beloning in het vooruitschiet, winkelen klanten minder snel bij jouw concurrenten. Geef aan welke procentuele omzetstijging je verwacht.
Op basis van bovenstaand gegeven wordt automatisch de additionele omzet en totale nieuwe omzet voor individuele deelnemers en voor het totaal aantal deelnemers in het programma berekend.
Note: voor deze vereenvoudigde berekening kwantificeren we alleen de impact op klantwaarde en klantbehoud. Een spaarprogramma heeft ook aantrekkingskracht op nieuwe klanten, vergroot de betrokkenheid en ambassadeurschap van bestaande klanten en levert daarnaast waardevolle klantdata op. Deze essentiële baten zijn voor deze vereenvoudigde berekening te complex en te arbitrair om te kwantificeren en hebben we daarom buiten beschouwing gelaten.
Omdat we in een ROI berekening de additionele baten af willen zetten tegen de additionele kosten, is alleen kijken naar omzetgroei niet eerlijk. Voor een zuivere ROI berekening is het verstandig om je te baseren op de winstmarge. Hier is ruimte voor gemaakt in onze rekentool.
We komen ook bedrijven tegen die zich niet op margecijfers maar op omzetcijfers baseren. Zet dit veld dan op 100%.
Vervolgens zijn gegevens nodig over de te verwachten kosten. De grootste post wordt gevormd door de waarde die de uitgekeerde spaarpunten vertegenwoordigen. Het is gebruikelijk om tussen de 0,5% en 3% van de omzet uit te keren in spaarpunten. Doordat de uitgifte van spaarpunten is gekoppeld aan omzet, stijgt deze post alleen als de omzet ook stijgt.
Uit ervaring weten we dat niet alle punten verzilverd worden en dus als daadwerkelijke kosten beschouwd worden. Geef daarom niet alleen aan hoeveel procent van de omzet je wilt uitkeren in spaarpunten maar ook hoeveel redemptie je daarop verwacht.
Houd naast de post voor redemptie ook rekening met een eenmalige investering die nodig is om het programma te ontwikkelen en met jaarlijks terugkerende kosten voor de uitvoering. Deze bedragen zijn afhankelijk van de samenstelling van het programma. In ons blog ‘Wat kost een loyaliteitsprogramma?’ geven we een overzicht van de verschillende kostensoorten waar je rekening mee kunt houden.
Note: De eenmalige investering in de ontwikkeling wordt vaak over een periode van 3-5 jaar geactiveerd op de balans. Niet iedere organisatie hanteert hierin hetzelfde beleid. Vul daarom de termijn in die voor jouw organisatie van toepassing is.
Nu je alle voorgaande gegevens hebt ingevuld, is het tijd om de ROI te berekenen.
Formule ROI spaarprogramma berekenen:
ROI = Extra winstbijdrage alle deelnemers / (redemptie uitgekeerde punten + jaarlijkse afschrijving eenmalige investering + jaarlijkse uitgaven aan beheer) * 100%
Wil jij eenvoudig de ROI van een spaarprogramma berekenen? Download dan onze handige rekentool.
Wil jij eenvoudig de ROI van een spaarprogramma berekenen? Download dan onze handige rekentool.
Het berekenen van de ROI is geen exacte wetenschap. De resultaten moeten zich in praktijk nog laten zien. Bovendien verschilt de impact per branche en bedrijf. Het is daarom verstandig om meerdere scenario’s door te rekenen. Zelf rekenen wij altijd een conservatief, neutraal en optimistisch scenario door. De volgende parameters laten we daarin verschillen:
Heb je hulp nodig bij het invullen van de juiste gegevens en het maken van de juiste aannames? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag op weg.
Start direct met Loyalty Marketing
Hoe kunnen wij jou helpen met jouw loyaltyvraagstuk? Neem contact met ons op!
Naast dat we bij Dunck ervaren dat loyaliteitsprogramma’s erg effectief zijn, is dit ook herhaaldelijk bewezen in de wetenschap. Dit blog neemt je mee door verschillende bevindingen.
De Charity Support Score (CSS) is dé loyaliteitsmetric binnen de charitatieve sector. De CSS is in 2014 ontwikkeld als alternatief voor de NPS (de ‘Net Promoter Score’).
Het budget voor klantbehoud is vaak veel kleiner dan het budget voor acquisitie. Is dat wel terecht? In dit blog dagen we je uit om kritisch te kijken naar de verdeling van jouw budget.
© Copyright – Dunck B.V.
Wij helpen je graag verder met jouw loyaliteitsvraagstuk! Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Bel of je mail je ons liever? Dat kan natuurlijk ook!
Wij zouden je graag wat beter leren kennen. Daarom vragen wij je om aanvullende gegevens in te vullen. Zo kunnen wij berichten personaliseren, relevante content sturen en je gericht uitnodigen voor inspirerende loyalty events
Bel of je mail je ons liever? Dat kan natuurlijk ook!
Doe hieronder snel jouw sollicitatie. Door je gegevens achter te laten weten wij wie jij bent en kunnen wij contact met je opnemen. Binnen 14 dagen nemen wij jouw sollicitatie in behandeling.