Aan de slag met een loyaliteitsprogramma B2B. Zelf doen of uitbesteden?

Leon Toonen
Loyalty Consultant

Aan de slag met een loyaliteitsprogramma B2B. Zelf doen of uitbesteden?

Geweldig! Je hebt besloten om een loyaliteitsprogramma B2B te realiseren om de loyaliteit van jouw klanten te stimuleren. Een hogere klantwaarde en meer klantinzicht liggen in het verschiet. Maar wat moet je doen? Zelf aan de slag of het loyaliteitsprogramma uitbesteden aan een loyalty partner? In deze blog lichten we de verschillen toe zodat jij de beste keuze kunt maken.

Inhoudsopgave

Zelf een loyaliteitsprogramma ontwikkelen

Het zelf ontwikkelen van een loyaliteitsprogramma klinkt als een hele aantrekkelijke optie. Er is namelijk geen investering nodig in een externe partij en je kunt het programma volledig in eigen huis, met eigen mensen en in eigen techniek inrichten. En wie kent de businesscontext en klantbehoeftes nu het best?

Toch vraagt deze route over het algemeen een hogere investering in zowel tijd als geld. Het begint bij het samenstellen van een projectgroep die zich wegwijs maakt in de materie. Denk hierbij aan:

  • Onderdompelen in de theorie over loyalty marketing
  • Ontdekken hoe je gewenst klantgedrag stimuleert
  • Het verkennen van de laatste loyalty-trends
  • Technische kennis opdoen over loyaliteitsprogramma’s
  • Weten welke functionaliteiten niet mogen ontbreken

Tenzij je een hele afdeling met marketeers en developers tot je beschikking hebt die zich dedicated met het opzetten van een loyaliteitsprogramma bezig kan houden, zou alleen de voorbereiding al om een flinke (tijds)investering vragen.

Toch is ‘besparen op de kosten’ de nummer 1 reden waarom bedrijven zelf aan de slag gaan om een loyaliteitsprogramma te ontwikkelen. Wij zeggen niet dat dit onmogelijk is. Zeker indien het om een eenvoudig programma gaat kun je als organisatie zelf een heel eind komen. Het is hierbij wel belangrijk om in je overweging mee te nemen of dit programma jouw klanten echt in het hart zal gaan raken. Een niet aansprekend loyaliteitsprogramma zal op de lange termijn geen succes opleveren.

Uitbesteden van een loyaliteitsprogramma B2B

Het uitbesteden van een loyaliteitsprogramma B2B is op de lange (en vaak ook al op korte) termijn het meest voordelig. Zo kun je namelijk tijds- en kostenefficiënt gebruik maken van de kennis en tooling waar een partner jarenlang in heeft geïnvesteerd.

Daarnaast ondersteunt een team van specialisten je bij het maken van de juiste keuzes bij het ontwikkelen en realiseren van het programma. Zij wijzen je op de valkuilen en delen hun best practices. Zij weten of jouw eigen ideeën ook technisch en budgettair haalbaar zijn. Zij zorgen ervoor dat jij binnen een kort tijdsbestek een aansprekend loyaliteitsprogramma hebt staan.

Echter, er is geen twijfel over mogelijk dat jij jouw eigen klanten beter kent dan een externe partij. Jij begrijpt als geen ander wat jouw klanten motiveert en waarom zij bij jou terecht komen. Het is daarom belangrijk om een partner te selecteren die jouw businesscontext centraal stelt en het programma op maat kan aanpassen om effectief te zijn op jouw klanten.

Ook nadat het programma is gelanceerd kan een partner jou veel werk uit handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het afhandelen van deelnemersvragen, het ontwikkelen en versturen van stimulerende campagnes, inkoop en fulfilment van benefits. Wanneer je dit door een externe partij laat doen, dan kun jij je blijven concentreren op de core business van jouw organisatie.

Jouw programma uitbesteden? Dan wil je een partner die bij je past. Download hier onze handige checklist!

Jouw programma uitbesteden? Dan wil je een partner die bij je past. Download hier onze handige checklist!

Stel de juiste vragen tijdens jouw zoektocht

Ben je benieuwd hoe je de juiste partner selecteert om de ontwikkeling en/of het beheer van jouw programma aan uit te besteden? Wij hebben een handige checklist opgesteld die jou helpt om de juiste vragen te stellen tijdens jouw zoektocht.

Ben je benieuwd naar voorbeelden van loyaliteitsprogramma’s die in samenwerking met een externe partij als Dunck zijn gerealiseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je hier meer over te vertellen en te laten zien.

Start direct met Loyalty Marketing

Hoe kunnen wij jou helpen met jouw loyaltyvraagstuk? 

Hoe kunnen wij jou helpen met jouw loyaltyvraagstuk? Neem contact met ons op!

Meer blogs

Klantwaarde

Wat is klantwaarde?

Om vast te stellen hoe je organisatie presteert op het gebied van klantloyaliteit is inzicht in betrokkenheid, klantwaarde en uitstroom nodig. In dit blog staat klantwaarde centraal.

Lees meer
Begrijpen van klantloyaliteit

Hoe ontstaat klantloyaliteit?

Digitalisering, globalisering en toenemende concurrentie maken het een lastige tijd om klanten aan je te binden. In dit blog zetten wij het begrip ‘klantloyaliteit’ uiteen.

Lees meer
Ga je zelf aan de slag met een loyaliteitsprogramma of besteed je dit liever uit aan een gespecialiseerde loyalty partner? In deze blog helpen we je om de beste keuze te maken.

Neem direct contact op

Wij helpen je graag verder met jouw loyaliteitsvraagstuk! Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Bel of je mail je ons liever? Dat kan natuurlijk ook! 

Bedankt voor je inschrijving op
de LoyaltyFacts nieuwsbrief!

Wij zouden je graag wat beter leren kennen. Daarom vragen wij je om aanvullende gegevens in te vullen. Zo kunnen wij berichten personaliseren, relevante content sturen en je gericht uitnodigen voor inspirerende loyalty events

Download nu!

De checklist voor het selecteren
van de ideale partner voor jouw loyaliteitsprogramma.

  • Vind de loyalty partner welke het beste bij jou past
  • Vergelijk tot wel drie verschillende loyalty partners
  • Opgebouwd in vier belangrijke thema’s

Bel of je mail je ons liever? Dat kan natuurlijk ook! 

Bel of je mail je ons liever? Dat kan natuurlijk ook! 

Solliciteren

Doe hieronder snel jouw sollicitatie. Door je gegevens achter te laten weten wij wie jij bent en kunnen wij contact met je opnemen. Binnen 14 dagen nemen wij jouw sollicitatie in behandeling.